Velkommen til mit Inspirationskid


Ambitionen med denne blog er, at give inspiration til at nyde livet, sætte lidt kulør på både hverdag og weekend med lækre opskrifter, vinforslag og masser af gode tips. Jeg blogger om alt inden for forkælelse og livsnydelse. I juni 2015 blev jeg velsignet med tvillinger - livet har taget en 360 graders drejning, og bloggen handler derfor også nu om livsnydelse for både voksne og børn. Ud over mad og vin, blogger jeg også om rejser, velvære, litteratur, kunst, restauranter, musik, hoteller samt blogger om alle de livsglæder, som optager mig i nuet.
Jeg elsker at tage billeder og skrive, så ud over at følge mig her på bloggen, kan du også følge mig på Twitter her https://twitter.com/ChristinaHoyer og Instagram på http://instagram.com/christinahoyerglahn#

søndag den 21. april 2013

Bøf Welllington med fois gras og trøffel

Jeg er stadig helt høj efter gårsdagens madlavning. Jeg tror, at jeg må konstatere, at Bøf Wellington er det bedste mad, som nogensinde er blevet produceret i dette køkken. Sjældent har jeg smagt noget så lækkert. Hvordan skulle det jo næsten også kunne andet med alle de skønne, delikate ingredienser. Jeg indrømmer, at retten ikke hører til i den billige ende af skalaen, men da jeg først fik ideen til den, blev vi enige om, at det var OK at slå os lidt på sådan en dejlig forårslørdag, hvor vi alligevel skulle et smut omkring Mathallen.

Oksemørbraden var klart den dyreste. Vi havde ikke noget på frys, så var nødt til at købe det her i Norge, hvor kød (og alt andet) koster en mindre formue. Når det skal være, skal det være og derfor købte vi mørbraden på Mathallen. 792 kiloet!!! - så er det godt, man kun er 2 personer, og kan nøjes med 400 g - og så var den også pudset, og den så supergod du. Heldigvis blev vi positiv overrasket over fois grassen, som vi fik et stykke af for kun 41 kr hos den franske delikatesse i Mathallen. Trøflen havde vi i forvejen, og svampene blev vi også lidt lokket til på Mathallen, hvor vi fik et glas fyldt med tørret norske delikatesse svampe.

Ikke en billig dag, men det var det hele værd. Så skal du forkæle din bedre halvdel eller dine gæster lidt ekstraordinært, er dette uden tvivl retten, jeg vil anbefale.

Det skal du bruge:


(6 personer)

1 kg oksemørbrad
500 g blandede svampe (fx champignon, Karl-Johan, kantareller
200 g foie gras-terrine
Ca. 12 skiver parmaskinke
Eventuel en anelse revet trøffel (kan udelades)
1 pakke butterdej
Olie til bruning
Æggeblommer
1/2 dl. kalvefond
50 g smør
Blandet grøn salat
4 spsk olivenolie
2-3 spsk balsamico (eventuel trøffeleddike, hvis du har dette )
Havsalt
Friskkværnet peber

Sådan gør du:


1) Puds oksemørbraden eller få eventuel slagteren til at gøre dette på forhånd
2) Varm lidt olivenolie op i en panden, og brun mørbraden på alle sider. Krydr herefter med salt og peber, og sæt den til side
3) Rens svampene og hak dem fint (køb eventuel også nogle fine tørret svampe i en delikatesseforretning og blød dem op i vand forinden)
4) Rist champignon og eventuel lidt revet trøffel på en pande i lidt smør til al væden er fordampet. Smag til med salt og peber og lad blandingen køle helt af.
5) Kør køkkenbordet over med en fugtig klud, læg et stykke film ud på bordet
6) Bred skiver af parmaskinke ud på filmen. Smør et tyndt lag foie gras-terrine ud på skinken. Det går lettest, hvis terrinen ikke er køleskabskold. Hvis du synes det er vanskeligt, kan du også skære nogle helt tynde skiver af fois gras terrinen og lægge på i stedet.
7) Fordel svampeblandingen ovenpå foie gras'en.
8) Læg nu den brunede oksemørbrad oven på svampene. Ved hjælp af filmen pakkes mørbraden nu helt ind i svampe, foie gras og yderst parmaskinken. Stram rullen godt op i begge ender og sæt den på køl i en halv times tid.
9) Rul butterdejen ud til en firkant der er stor nok til at pakke mørbraden ind. Kanterne pensles med æggeblomme.
10) Fjern filmen fra mørbraden, læg den midt på butterdejen og pak den pænt ind.
11) Læg den indpakkede mørbrad på en bageplade. Sørg for at sammenføjningerne vender nedad. Butterdejen pensles grundigt med æggeblomme over det hele.
12) Sæt mørbraden i en opvarmet ovn på 200 grader i ca. 20 minutter til butterdejen er smukt gylden.
13) Lad den hvile overdækket i mindst 15 minutter og skær den derpå i ret tykke skiver.
14) Mens mørbraden hviler, koger du kalvefonden ind til til det halve. Tilsæt eventuel lidt vand, hvis du synes, at den er for saltet (der skal dog kun bruges et par spsk til sauce, så det må gerne være temmelig koncentreret)
15) Når kalvefonden er kogt ind tilsætter du koldt smør og lidt peber. Smag til, og tilsæt eventuel lidt mere smør (vigtigt at smørret er koldt)
16) Skær nu noget blandet grønt salat, som du blander med en dressing af olivenolie, balsamico, salt og peber. Brug eventuel en trøffeleddike, hvis du har sådan en. Den passer perfekt til retten.
Kan fx serveres med lidt god indkogt kalvefond monteret med lidt koldt smør og en skål frisk, grøn salat.

2 kommentarer:

  1. Fin opskrift - kopieret efter James Price, men det bliver den ikke ringere af!

    SvarSlet
  2. Ja det er en fantastisk opskrift og den er stort set identisk med Prices, og det var også Prices opskrift som var udgangspunktet. Dog valgte vi at "krydrer" den lidt ekstra med trøffel og norske karl johan svampe, som ikke er i Prices opskrift (i alle tilfælde ikke den jeg kender til)....men Price brødrenes opskrifter er en evig inspirationskilde i vores hjem :-)

    SvarSlet