Velkommen til mit Inspirationskid


Ambitionen med denne blog er, at give inspiration til at nyde livet, sætte lidt kulør på både hverdag og weekend med lækre opskrifter, vinforslag og masser af gode tips. Jeg blogger om alt inden for forkælelse og livsnydelse. I juni 2015 blev jeg velsignet med tvillinger - livet har taget en 360 graders drejning, og bloggen handler derfor også nu om livsnydelse for både voksne og børn. Ud over mad og vin, blogger jeg også om rejser, velvære, litteratur, kunst, restauranter, musik, hoteller samt blogger om alle de livsglæder, som optager mig i nuet.
Jeg elsker at tage billeder og skrive, så ud over at følge mig her på bloggen, kan du også følge mig på Twitter her https://twitter.com/ChristinaHoyer og Instagram på http://instagram.com/christinahoyerglahn#

torsdag den 14. marts 2013

Indisk lammecurry med hjemmebagte nan og basmatiris


Hos os elsker vi indisk mad, og denne ret (stærkt inspireret af Jamie Oliver) er gået hen og blevet en "genganger". Den smager ikke mindre end  himmelsk. Den er lidt stærk, men godt med ris og naan tager det toppen af det stærke. Retten er en rigtig hyggeret at tilberede. Den tager lidt tid, men giver tid til hyggesnak og et glas vin i køkkenet (øl smager dog bedst til selve retten, når den skal spises).

Selve tilberedningen tager ikke så lang tid, men det er vigtigt, at kødet får lov til at trække godt i krydderierne og saucen, så start evt. om morgenen - alternativ godt 4 timer før retten skal serveres. Vær også opmærksom på at Nan brødene skal hæve i 2 timer og et kvarter - men det er ventetiden værd, og i øvrigt er de rigtig lette at lave.

TIP: Brug en gryde, som kan tåle at gå i ovnen. Jeg er en af de priviligerede, som engang i gave har fået en 4,2 l støbejernsgryde fra Le Creuset og som jeg er superglad for. Lidt peberet pris - men sådan er det jo med kvalitet, og den er det værd. Passer du ordentligt på den, holder den forever.

Det skal du bruge:


(til 8 personer - er også skøn som restemad dagen derpå)

1½ kg lammekølle eller bov

Til stærk krydderiblanding:

2 spsk. fennikelfrø
2 spsk. spidskommenfrø
2 spsk. korianderfrø
½ spsk. bukkehornfrø (kan udelades, hvis du ikke kan finde det i supermarkedet)
½ spsk. sorte peberkort
1 nellike
½ stykke kanelstang
2 kardemommekapsler
salt, friskværnet sort peber

Til sauce:

1 x stærk krydderiblanding
2 spk smør
2 ds hakkede tomater à 400 g
2 3/4 dl grøntsagsfond
1 håndfuld hakket mynte
2 3/4 dl youhurt naturel
salt, friskkværnet peber
Limesaft

Til rød karrypasta

5 cm skrællet, frisk ingefærrod
2 pillede store rødløg
10 fed hvidløg
2 friske chilier med frø
1 bdt frisk koriander

Til nan:

(ca12 stk)

60 g gær
3½ dl lunket mælk
2 tsk sukker
8 spsk yoghurt naturel
2 tsk salt
2 letpisket æg
4 spsk olie
1 kg hvedemel

Sådan gør du:


Lammecurry:

OBS: Pkt. 1-6 anbefales at lave om morgenen eller senest 4 timer før retten skal serveres

1) Rist forsigtigt alle ingredienser til den stærke krydderiblanding i en gryde ved lav varme og stød dem til fint pulver i en morter.
2) Forvarm ovnen til 170 grader. Rist pulveret fra den stærke krydderiblanding i ovnen i ca. 10 minutter.
3) Hak ingredienserne til den røde karrypasta groft og kør dem til en puré på food processoren sammen med krydderiblandingen.
4) Sautér karrypastablandingen gylden i smør i en støbejernsgryde under regelmæssig omrøring. Hvis du ikke har en støbejernsgryde, så brug en tykbundet gryde og hæld blandingen op i et stort ildfast fad eller skål, når den skal i ovnen
5) Tilsæt tomater og grøndsagsfond, kog op, dæk med staniol og stil gryden i ovnen i 1½ time, så smagen bliver meget koncentreret og intens
6) Fjern efter 1½ time stanniolen og stil gryden på blusset, så saucen reduceres (væsken fordamper) og koncentreres. Hermed fremkommer en super lækker karrysauce.
7) Skær lammekøllen ud i tern
8) Sautér lammeternene gyldne i lidt olivenolie, tilsæt karrysaucen og lad simre 1 times tid, til kødet er mørt.
9) Drys med hakket koriander og mynte over den færdige ret og rør yoghurten i
10) Smag til med salt og peber og et godt skvæt limesaft
11) Servér med basmatiris og Nan brød.

Nan:

1) Gæren røres ud i den lunkne mælk
2) Sukker tilsættes og blandingen stilles lunt i ca. 15 min.
3) Yoghurt, salt, æg og olie røres i
4) Ca 1/3 af melet kommes i og dejen røres til den er blank
5) Resten af melet kommes i lidt ad gangen og dejen æltes til den er smidig
6) Dejen formes til en kugle.
7) En skål opvarmes med varmt vand. Aftørres og pensles med olie.
8) Dejen lægges i skålen og vendes. Hæver herefter tildælkket i ca 2 timer til dobbeltstørrelse
9) Deles i 6 portioner, og dejbollerne trykkes ud, så de blivver tynde på mindten og trækkes dråbeformede.
10) Lægges på en bageplade med bagepapir 3 stk ad gangen
11) Bages i ovnen på midterste ribbe ved 250 grader i ca 7 minutter

1 kommentar:

  1. Denne indiske ret smager intet mindre end fantastisk - vores gæster slikkede nærmest gryden - retten er bestemt de hyggelige timer i køkkenet værd. ��

    SvarSlet